СЕДМИЧНИК ЗА НОВИНИ, АНАЛИЗИ, КОМЕНТАРИ И ОЩЕ НЕЩО...

СОЦИАЛНО

Брой 11 (21 - 27 март 2014 г.)


 

 

Намалиха с 12 процента военната инвалидност на р-к Цветан Булиев

 

Ще му падне и пенсията, с която преживява, твърдят неговите близки

 

 

От 2 години Цветан Булиев живее в Загражден, сн. авторът

Атанас МИХАЙЛОВ

Плевенската ТЕЛК е намалила с 12 на сто (от 92 на 80%) военната инвалидност на редник Цветан Булиев, който преди 22 години бе надут с компресор от стари войници в поделение 38 910 на тогавашните строителни войски. Заради проточени административни процедури той от 5 месеца не е получавал пенсията си, която досега е била 198 лв. А с това решение на лекарската комисия в Плевен тя ще бъде намалена, съобщиха неговите близки.

От 2 години семейството на Булиев живее в Загражден. Родителите му - Виолета и Милчо, продали жилището си в плевенския квартал "Дружба". После заедно с Цветан и с другия им син - Галин, се преместили в селото. Обитават къща с малък двор. Майката и бащата вече са пенсионери. Милчо от време навреме намира работа като строител - когато някой съсед го извика да му свърши нещо. Галин е безработен - тази зима успял да изкара някой лев като гледал чужди кучета, чиято стопанка живеела в София.

Виолета се грижи основно за Цветан. 40-годишният й син така и не се възстановил психически след преживяното в казармата. С направените веднага след гаврата операции успял да се възстанови за известно време. После обаче развил половин дузина заболявания. След епилептичен припадък се наложило да му правят и черепно-мозъчна операция.

Започнал да пие и станал алкохолно зависим. През последните 3 - 4 години лежал повече време по болници, отколкото в къщи."Дойдохме в Загражден заради него - на село се живее по-спокойно. Състоянието му е такова, че не смея да го оставя - сам не може да отиде дори до тоалетната. Не знам защо му намаляват военната инвалидност - с нищо не се е подобрил. Всеки месец даваме по 50 лв. за лекарствата му, а двете ни пенсии - моята и на баща му, са малко над 300 лв.", твърди Виолета Булиева.

Гаврата с редник Булиев преди 22 години тогава потресе цяла България. На 8 юни 1992 г. новобранецът бе надут с компресор от двама пияни стари войници от ромски произход. Трагедията се разиграва на строителен обект край гара Бов, където работят войници от поделението в с. Герман. Цветан е закаран полужив във Военно-медицинската академия в София с разкъсани черва, множество вътрешни кръвоизливи и увредени органи. Благодарение на професионализма на лекарите момчето все пак оцелява, но последиците за здравословното му състояние са необратими.


 

 

Намирането на първа работа - задача с повишена трудност

 

Светлана МАРИНОВА

Намирането на първа работа е трудно занимание, спомня си го всеки, минал по този трънлив път. Когато нямаш конкретна професионална квалификация, задачата става още по-сложна. Мария Петрова от Плевен търси първата си работа. Завършила е само езикова гимназия и няма илюзии - знае, че възможностите пред нея не са големи. Въпреки това, такива съществуват. Редом с тях се сблъсква и с реалностите - идеалният работник е невъзможното съчетание от младост и опитност.

Момичето смята, че продавачка и сервитьорка са професии, където един начинаещ има някакъв шанс. Подава до десетина сивита на седмица в електронната борса по интернет. Сблъсква се с първата огромна, почти непреодолима преграда - липсата на трудов стаж. В 90 процента от случаите се търсят хора с опит, но за да го имат, трябва да започнат от някъде - истински Параграф 22. Въпреки всичко тя получава първите обаждания за интервюта, но картината само на пръв поглед изглежда обнадеждаваща. Почти никъде и дума не става за сключване на трудов договор. Често предложенията са за работа на половин ден и плащане на ръка. Темата почивен ден е табу. Има работни места, за които кандидатстват по над 350 човека. Фирмите, където кандидатите за едно работно място са "само" 50-ина, се броят на пръсти, обикновено изпратените сивита са над 100. И още едно интересно наблюдение има Мария за времето от почти два месеца, през които си търси работа - има фирми, които непрекъснато набират персонал през електронната борса, въпреки че на интервютата се явяват десетки момичета. Вероятно никой не може да удовлетвори изискванията им или пък "харесаните" кандидатки бързо-бързо се отказват по някакви причини. Но е факт, че поне 3 - 4 търговски фирми почти всяка седмица пускат една и съща обява.

Първото интервю на Мария е за работа в кафене - на половин ден, няма договор, няма почивен ден, заплащането е 150 лева на месец. Второто е в магазин за обувки - неволно споменава, че смята да следва наесен и това веднага я шкартира. Въпреки че липсата на стаж е сериозна пречка пред Мария, оказва се, че все пак има места, където наемат и хора без всякакъв опит. На принципа - който оцелее. Местата са с голямо текучество, защото работата е изключително тежка и непривлекателна. Това обаче новобранците не знаят. Такива са нощните заведения с много клиенти, както и работата в големите хранителни супермаркети, които са истинска мелачница на хора. В една такава верига магазини Мария работи само ден - не била достатъчно бърза. А на следващия ден - идват на проба следващите новобранци. Заплащането, за което предварително е разговаряно, е 300 лева месечно плюс 100 лева под формата на хранителни продукти, купени от същия магазин. Работното време е 9 часа без почивка, само на крак. За чест на фирмата й плащат заработеното - по 2 лева на час.

Момичето продължава да си търси работа и да се надява, че ще може да поработи, докато дойде време за кандидат-студентската кампания. И ако досега го е знаела на думи, вече й е известно на практика, че човек няма ли професия и образование в конкретна сфера, шансовете му са минимални, а наличието на опит е магическата дума, която ако не отваря, поне открехва врати.


 

 

Следбрачен договор вече уточнява кой какво притежава при развод

 

 

Документът задължително влиза в Агенцията по вписванията, сн. авторът

Инна СТЕФАНОВА

У нас предбрачните договори не са на мода. Може би за това през последната година популярност набират следбрачните споразумения, твърдят плевенски юристи. Вече има законов начин съпрузите да са по-сигурни за имуществото си след сключване на брака. Всъщност става въпрос за предварителна подялба на имущество при последващ развод или за така наречения режим на имуществена разделност.

Това е своеобразен договор, който може да се подпише от съпрузи по време на брака, обяснява плевенска юристка, с близо 30 годишен стаж в разрешаването на бракоразводни казуси. В този договор съпрузите се разбират кое ще е лична собственост и кое обща. При режима на разделност правата, придобити от всеки от съпрузите по време на брака, са негово лично притежание, посочва още адвокатката. По този начин ако единият съпруг има права върху имущество, той е собственик, той има и правото да се разпорежда с него както намери за добре.

Изключение прави семейното жилище, в което двойката живее. Когато то е единствено и за другия съпруг, ще е необходимо да се вземе съгласието му. Когато обаче липсва съгласие, в казуса се намесват юристите. Делото влиза по познатия до сега начин на съдебно заседание, а решението в спора кой какво да притежава след развода е на районния съдия.

За да се сключи договор по време на брака съпрузите трябва да направят

досадна, но необходима обиколка из няколко служби в града. Първо те подписват декларация с нотариална заверка. Документът след това трябва да бъде вписан в Агенцията по вписванията, регионалната дирекция в Плевен е на ул. "Хаджи Димитър". Накрая следбрачното споразумение отива в общината, където е сключен бракът, уточнява юристката.

 

 

ГнЕВЪТ НА МЛАДИТЕ

 

 

Сирак или отличник - сам трябва да избера

 

Записа Стефана СЛАВКОВА

"Не мога да получавам две стипендии едновременно, сам трябва да избера дали да съм сирак или отличник. Останах сирак още като бебе и не помня починалия си баща. Нямам братя и сестри, живеем двамата - аз и мама. Сега съм на 17, от миналата година като ученик взимам стипендия за сирак - 35 лева. В същото време съм единственият ученик в цялата гимназия с отличен успех, тази година той е 5,75. За успех също ми се полага стипендия - максималната е в размер на 50 лева. Аз обаче трябва да избирам, защото нямам право да взимам и двете. Избрах стипендията за сирак. Някой ще се учуди защо. Макар и по-малка, нея ще взимам цяла година, докато стипендията за успех ми се полага само през месеците, в които съм на училище.

Това за мен е неспрведливо, да не кажа абсурдно. Кои законодатели решиха, че не мога да взимам и двете стипендии? Не мога да променя факта, че съм сирак, съдбата ми е такава. Това, че съм с отличен успех обаче си е резултат на моята упоритост и постоянство, когато залягам над уроците. Толкова ли са много децата като мен в България и с колко всъщност бихме ощетили държавата?

Мечтая да стана тракторист и комбайнер и да работя в земеделска кооперация. Тогава ще мога да помагам на мама, която със заплатата си от 140 лева издържа двама ни. Сега събира парите от сирашката стипендия, за да купим дърва за зимата. Ако можех да взимам и втора стипендия, щеше да ни е по-лесно".

Николай Ганов ,17 години, Вълчитрън

 

 

Послушай лекаря

 

Самата мисъл, че пролетта наближава, ме изпълва с ужас, предвид жестоката сенна хрема, която всяка година ме спохожда в този сезон. Кажете ми има ли начин да се спася поне отчасти от сърбящите очи и течащия нос? Предварително ви благодаря.

Паолина Николова

 

 

Подготовката за посрещането на сенната хрема започва отрано

 

Д-р Юрий НИКОЛОВ, специалист УНГ, завеждащ клиника "Св. Параскева"

Алергията е неадекватна реакция на чувствителност на външните дразнители. Тя може да бъде целогодишна и сезонна. Втората обхваща пролетта и лятото и е свързана с цъфтежа на дърветата и тревите, когато се отделят т. нар. полени, които са особен вид алергени. Симптомите на поленовата алергия (сенна хрема) са много, но могат да се обобщят в няколко групи: щипане, парене, дразнене в носа, придружено с отделяне на воднист, рядък секрет, запушване на носа и нарушаване на дишането; парене, сълзотечение и дразнене в очите; дразнене при дишане, кашлица, която може да бъде суха или да се отделят храчки. Когато е диагностицирана поленовата алергия, не бива да се чака проявата на процеса, свързан със съответния период на годината, а да се направи предварителна подготовка на организма преди това с помощта на специалист УНГ и алерголог. Много е важно първо да се изключат всички възпалителни процеси в областта на горните дихателни пътища, тъй като в много голям процент от случаите те се явяват като една предпоставка за развитие на алергезиращия процес. За да се премахне възможността за свръхчувствителност на организма, трябва да се излекуват всички хронични синузити, хронични възпаления на сливиците, хронични бронхити.

Алергичните заболявания могат да се лекуват специфично с имуноглобулини, хистаглобини с инжекционни курсове. Неспецифичната терапия включва медикаментите. Антихестаминовите препарати имат за цел да намалят чувствителността на организма към външните дразнители и трябва да се вземат системно във времето преди настъпване на пролетта. Ефикасни медикаменти са и кортикостероидите - хормонални препарати, които имат антиалергичен и антивъзпалителен ефект. Друга група препарати, които се използват, са тези, които влияят на симптомите - на сълзотечението, хремата, запушването на носа. Най-сигурният начин да се преборим с алергията е да открием причинителите и по възможност да ги отстраним. Препоръчително е тестуването с алергени, въпреки че не можем да се изолираме херметически от тези дразнители. Препоръчва се и в периода на цъфтежа да се избягва дългият престой навън.

 


Уважаеми читатели,
ако имате здравословни проблеми, "BG Север" ви дава възможност да получите безплатни съвети как да се излекувате. Въпросите си можете да задавате писмено на адреса на редакцията - гр. Плевен, ул. "Борис Шивачев" 15, ет. 2, ап. 5, вестник "BG Север"; по електронната поща на e-mail: bg_sever@abv.bg; на редакционния телефон 064/806891. Чрез вестника ще ви отговарят доказани специалисти от плевенската клиника "Света Параскева".
Въпросите си може да задавате и на телефона на клиниката: 064/801 888
 


 

 

 

върни се в НАЧАЛО